ART LLOBET, UN FESTIVAL PREOCUPAT PER LA SALUT DE LA MÚSICA I DELS SEUS AUDITORS

  • La música per a guitarra enriquida amb visites guiades dels espais referencials de la ciutat de Barcelona

  • El festival va recordar el genocidi xilè de fa 50 anys amb l’estrena de Simfonia Democràtica al Conservatori del Liceu

Barcelona | 8 de novembre de 2023 | 18.00h


Després d’haver dedicat el festival a les arts visuals, escèniques, musicals i literàries variades i extenses, en combinacions originals amb l’instrument de la guitarra que van provocar experiències úniques i harmonioses que l’espectador va poder gaudir; aquest any vam voler fer una parada interior, adreçada a la Salut de la nostra ment i cos.

La inauguració del festival va començar amb un exercici inicial adreçat al públic assistent. Una especialista en fisioteràpia musical ens va instruir amb un tractament postural que l’oient tenia que considerar abans de l’audició del concert a càrrec de l’ensemble Como era al principio, proposant-nos un diàleg entre l’antic barroc espanyol i les manifestacions musicals indígenes de Llatinoamèrica.

Els diumenges següents van ser per conèixer la història de les estructures estratègiques d’aigua com va ser la Torre de les Aigües del Besòs, transformat en un espai cultural i un impressionant skyline de Barcelona. La música per a guitarra va anar a càrrec de Carlos Cid i Alejandro Cordova, i el xarango de Fabian Durán.

El públic va tornar a assistir a les sessions solistes en guitarra a càrrec de la ucraïnesa Yaroslava Ihnatenko, el mexicà Daniel Salceda i el canari Airam de Vera, guanyadors de premis internacionals, en espais patrimonials i monumentals com van ser el Museu de la Música, la Biblioteca de Catalunya i el Palau Güell.

La seu del festival, el Saló d’Art Miquel Llobet del Casal Can Travi, va tornar a fer participar al públic assistent en un experiment mental on els artistes convidats, Francisco Botto i Javier Acosta, ens van submergir a l’imaginari col·lectiu explicat abans de les audicions. Els assistents van dibuixar mentalment les notes que van proposar els guitarristes amb música del barroc italià fins al costumisme llatinoamericà.

La Fundació Conservatori Liceu i el festival Art Llobet es van unir per commemorar els 50 anys del fatídic cop d’estat a Xile, una catàstrofe que va plasmar el desaparegut compositor Nino García amb la seva obra Sinfonía Democrática, interpretada pel concertista xilè Romilio Orellana acompanyat fantàsticament amb l’ensamble format per alumnes del propi Conservatori del Liceu.

Ja els mítics divendres concerts de cant i guitarra que es fan al Centre Cívic Fort Pienc, van tornar a sonar a les veus d’Alba Quinquillà i Marisa Martins acompanyats amb les guitarres de Laura Fontanals i Jaume Torrent, respectivament.

Finalment, el Conservatori Municipal de Música de Barcelona, seu del Certamen Llobet, es va tornar a vestir de guitarra amb dos grans concerts. Un concert homenatge a Joaquín Turina amb  …


0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *