RÚSSIA ES CORONA PER PRIMER COP EL CERTAMEN LLOBET

  • El jove virtuós Sergey Perelekhov guanya la dissetena edició del Certamen Llobet 2020. En segon i tercer lloc van ser per a Espanya, Sara Guerrero i Izan Rubio

  • El mestre Ernesto Bitetti va rebre el Premi Honorífic a Tota una vida per la Guitarra. Anecdòtic el anul·lat Premi de l’Públic per una falla de seguretat en la votació electrònica

Barcelona | 9 novembre 2020 | 20.13h

Un any més, el Certamen Llobet ha hagut de lidiar amb una nova inclemència en el seu desenvolupament. Si en la darrera edició el repte va ser superar l’enrariment polític i els disturbis socials que van esdevenir a la ciutat comtal; en aquesta edició és l’espècie humana la que està sent reptada contra la naturalesa d’una pandèmia amb restriccions socials i de dimensió mundial.

Aquest nou repte va provocar dràstiques decisions i canvis en el curs habitual de les bases del Certamen per no haver de suspendre’l. La realització d’una edició online i l’anul·lació del desenvolupament de la final amb quartet de cordes.

Però no tot van ser dolentes notícies. La participació de concursants va augmentar considerablement, cosa inusual en un concurs de la rigorositat i dificultat que caracteritza aquest certamen; obres obligatòries i final de cambra, que defineix la dura preparació a un músic complet. El fet de fer-ho online va provocar un record en les inscripcions del talent internacional que difícilment hagués estat possible presencialment.

Els 16 participants provinents de Bolívia, Xile, Xina, Colòmbia, Cuba, Israel, Paraguai, Regne Unit, Rússia, Ucraïna i Espanya, van estar a l’alçada de les expectatives proposades, no només en les interpretacions artístiques, sinó també pel coratge de desenvolupar la preparació tècnica i logística que requeria la seva participació.

Habitualment, les seus oficials del Certamen han estat el Conservatori Municipal de Música i en darreres edicions el Museu de la Música i l’Auditori de Barcelona. En aquesta ocasió, les pròpies llars dels participants o altres espais sonors escollits es van convertir en improvisats auditoris testimonis del desenvolupament de les obres proposades per la comissió organitzadora.

Gràcies a la professionalitat, generosa disponibilitat i rigorosa equanimitat dels membres del Jurat, vam poder gaudir d’unes fases apassionants. Format pel guitarrista i compositor mexicà Winfried Kellner, el concertista australià Jacob Codover i el compositor català Manel Ribera, van confessar la gran dificultat de decisió per l’extraordinari nivell interpretatiu dels participants.

La final va ser disputada pel rus Sergey Perelekhov i els espanyols Sara Guerrero i Izan Rubio, que van interpretar com a lliure elecció tres obres de períodes diferents compresos entre el Barroc fins a l’actualitat, tot per no poder desenvolupar presencialment l’acostumada final amb quartet de cordes.

Va arribar el moment més emocionant amb l’acte solemne de lliurament de premis, que es va realitzar en connexió directa per plataforma audiovisual el passat diumenge 8 de novembre. Va començar amb el lliurament de el Premi Honorífic “Tota una vida per la Guitarra”, al destacat concertista i pedagog argentí Ernesto Bitetti, el qual emocionat va transmetre ànim a les futures generacions.

Seguidament van arribar els premis especials. La comissió organitzadora va haver d’anul·lar el Premi del Públic després de trobar irregularitats per bots maliciosos a la votació anònima online. El Premi CAT va ser per Izan Rubio, un veterà del certamen, cinc vegades ja amb aquest guardó. El Premi Llobet va recaure en l’anglès Jonathan Parkin, a la millor interpretació de la transcripció de Miquel Llobet per a guitarra de l’Andante de la Sonata op. 30 de Beethoven. El Premi Iznájar, a la millor interpretació de l’obra del mateix nom de José Galeote, va ser per al rus Sergey Perelekhov.

Com tot el desenvolupament del concurs, el Jurat ho va tenir difícil en la seva decisió, elogiant les diferents aptituds interpretatives i la pròpia personalitat dels participants. Finalment la màxima premiación va ser pel representant rus, amb el Primer Premi a Sergey Perelekhov. El Segon Premi per a la salmantina Sara Guerrero i Tercer Premi per al català Izan Rubio, repetint guardó aconseguit en 2013 i 2016.

El secretari del Certamen, José Galeote, qui va conduir l’acte, va declarar finalitzat l’edició d’enguany, encoratjant a la participació de la divuitena edició del Certamen Llobet 2021. I el director-fundador, el mestre Eulogio Dávalos, va deixar per escrit unes reflexions per les properes generacions: “La nota s’ha d’escoltar amb una vibració que la durada exposada al pentagrama. La nota s’ha d’escoltar abans de ser emesa, vibració prèvia de l’intèrpret. La nostra noble guitarra és i serà queixosa, dolguda i alegre. Ens queda molt per conèixer, la fusta ha de vibrar, amb un suau toc d’una corda a l’aire.”

+ info: CERTAMEN LLOBET 2020